Ορθοπαιδικό Αθλητιατρικό Κέντρο Ιωαννίνων

“Ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο”

Υπερηχοτομογράφος

Η χρήση της υπερηχοτομογραφίας για την απεικόνιση του μυοσκελετικού συστήματος ξεκίνησε το 1970. Πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο με χαμηλό κόστος. Δεν επιβαρύνει τον ασθενή με ιονίζουσα ακτινοβολία και είναι ανεκτή από ομάδες ασθενών στους οποίους η εξέταση με μαγνητική ( MRI ) ή αξονική ( CT ) τομογραφία είναι δυσχερής ή αντενδείκνεται.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στατικής και δυναμικής απεικόνισης, βοηθώντας τον ιατρό στην καλύτερη εκτίμηση της παθολογίας. Χρησιμοποιείται για την απεικόνιση μυών, τενόντων, συνδέσμων και σε ορισμένες περιπτώσεις και οστών.

Συγκεκριμένα, η υπερηχοτομογραφία χρησιμοποιείται ευρέως στην εκτίμηση παθήσεων του ώμου. Αναφέρεται ότι η ευαισθησία της μεθόδου στη διάγνωση ρήξης των στροφέων του ώμου (rotator cuff) είναι 67-100% και η ειδικότητα 85-100%.

Επίσης αποτελεί σημαντικό διαγνωστικό μέσο των παθήσεων του αχιλλείου και του επιγονατιδικού τένοντα. Στην άρθρωση του γόνατος χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων τενόντων και συνδέσμων, κύστης Baker ενώ υπάρχουν μελέτες και για τη χρήση της στη διάγνωση ρήξης μηνίσκων και προσθίου χιαστού συνδέσμου. Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος της στη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων και τραυματισμών των μυών.

Το εργαστήριό μας διαθέτει τον υπερηχοτομογράφο ΑU3 ( Esaote Biomedica ).