Ορθοπαιδικό Αθλητιατρικό Κέντρο Ιωαννίνων

“Ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο”

Ορθοπαιδικό Αθλητιατρικό Κέντρο Ιωαννίνων

Το Ορθοπαιδικό Αθλητιατρικό Κέντρο Ιωαννίνων είναι ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο της Ορθοπαιδικής κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διευθυντής του είναι από την ίδρυσή του ο καθηγητής ορθοπαιδικής κ. Αναστάσιος Γεωργούλης. Σκοπός του είναι η εκπαίδευση και η έρευνα στις αθλητικές κακώσεις και την αθλητιατρική γενικότερα καθώς και η επιστημονική υποστήριξη του πρωταθλητισμού στη ΒΔ Ελλάδα.

Η έρευνα εστιάζεται κυρίως στη βελτίωση της χειρουργικής αποκατάστασης της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Στον τομέα αυτόν έχει παρουσιαστεί σημαντικός αριθμός ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί μελέτες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Στον τομέα της εκπαίδευσης το ΟΑΚΙ έχει οργανώσεις σεμινάρια αρθροσκοπικής χειρουργικής για νέους ορθοπαιδικούς και σεμινάρια αθλητιατρικής στον τομέα της χειρουργικής των αθλητικών κακώσεων για ορθοπαιδικούς και φυσικοθεραπευτές. Στους χώρους του ΟΑΚΙ λαμβάνουν χώρα οι παραδόσεις στο μάθημα «Αθλητικές κακώσεις» για φοιτητές, που διδάσκεται στο 4ο έτος της ιατρικής σχολής.

Ένα από τα αναπτυσσόμενα και πολλά υποσχόμενα τμήματα του ΟΑΚΙ αποτελεί το τμήμα εργομετρικού ελέγχου για την αξιολόγηση της αερόβιας αντοχής των αθλητών μέσω της εκτίμησης διαφόρων παραμέτρων της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας. Αθλητές ποδοσφαίρου, στίβου, κωπηλασίας, ποδηλασίας, άρσης βαρών, χειροσφαίρισης κ.λ.π. πολλοί εκ των οποίων επαγγελματίες ή επιπέδου εθνικής ομάδας, έχουν αξιολογηθεί και συνεχίζουν να αξιολογούνται και να τους δίνονται στοιχεία για τη βελτίωση της προπόνησής του.